lauantai 15. helmikuuta 2014

Ystävänpäiväkiva

Hyvää ystävänpäivää sinne koto-Suomeen! Päivän kunniaksi päätin valaista hieman japanilaista ystävänpäivää, sillä se on aika erilainen Suomen "Ollaan kavereita" -päivään verrattuna. Lisäksi kyseinen päivä sisältää täällä runsaasti (yliannostuksellisesti) suklaata.

Japanissa ystävänpäivä on vedetty ihan överiksi. Ja kaupalliseksi. Koska japanilaiset ovat niin ujoja, he eivät uskalla kertoa ihastuksilleen pitävänsä heistä. No, ei se mitään! Kehitetään päivä, jolloin tytöt voivat kerätä rohkeutensa ja tunnustaa tunteensa ihastukselleen – antamalla tälle suklaata. Jos suklaa on itse tehtyä, aina vain parempi. Periaatteessa tämä on ihan kaunis ja kiva idea joo, mutta itse asiassa kyseessä oli alun perin suklaafirmojen myyntikikka. Kikka kuitenkin toimi ja japanilaiset ottivat tavan omakseen luullen vielä sopivasti, että tapa tulee länsimaista. Edelleenkin löytyy ihmisiä, jotka yllättyvät kuullessaan, että vastaavaa tapaa ei juuri muualla ole. Huvittavinta koko hommassa on, että nykyään japanilaiset eivät edes ole kovin ujoja (toistensa seurassa). Tapa on kuitenkin jo juurtunut.

Pelkästään tämän ihastussuklaalovelove -ruljanssin luulisi takaavan suklaanmyynnin, mutta japanilaiset eivät ole jättäneet suklaan antamista pelkästään ihastuksilleen. (Eli älä luule liikoja jos saat japanilaiselta tytöltä suklaata. xD) Suklaata annetaan myös perheenjäsenille, saman firman työntekijöille ja kavereille. Itse asiassa suunnilleen kaikille tuttaville. Näitä suklaita kutsutaankin 'velvollisuussuklaiksi' ja niitä annetaan paljon enemmän kuin ns. rakkaussuklaita (ymmärrettävistä syistä). Koska suklaata annetaan niin monille, hyötyvät suklaafirmat luomastaan tavasta aivan hirveästi. Erään lähteen mukaan yli puolet suklaayhtiöiden vuosimyynnistä tapahtuu ystävänpäivää edeltävällä viikolla. Huhhuh.

Pahimmille feministeille osui varmaan silmään, että ystävänpäivänä suklaata antavat nimenomaan tytöt. No, ei huolta. Kuukauden päähän, maaliskuun 14. päivään on kehitetty 'White day', jolloin pojat antavat vastalahjan, jos vastaavat tunteisiin. Toisaalta, eihän vastalahjaa voi missään tapauksessa muutenkaan jättää antamatta. Tästä seuraa, että suklaaruljanssi nro. 2 on valmis alkamaan.

Tammikuun alussa ihmettelin itsekseni kaupan etuosaan ilmestynyttä hyllyä, jossa oli kaikenlaisia suklaarasioita, suklaalevyjä, kakkuvuokia sekä koristelukrääsää ja mietin niiden tarkoitusta. No, selvisihän vastaus siihenkin arvoitukseen. Suklaista ystävänpäivää kaikille!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti